Panpopticon

Popcultuur vanuit alle hoeken

Even voorstellen: Panpopticon

Een reactie plaatsen

panopticonDit is het honderdste stukje sinds ik twee jaar geleden ooit begon met een stukje over popculturele opvoeding. Een mooi moment voor een kleine rebranding! Te beginnen met een nieuwe naam: Panpopticon.

Deze site is ooit begonnen als persoonlijk uithangbord toen ik nog de ambitie had om freelance schrijvend mijn brood te beleggen. Dat is echter al een tijd al niet meer het doel: ik verdien mijn kaas op een andere manier, en neem hier juist de tijd om een stapje terug te nemen en stil te staan bij de popcultuur om mij heen.

De nieuwe naam moet dit weerspiegelen. Het gaat hier over popcultuur in de breedste zin van het woord, van film en televisie tot boeken, van spelletjes tot adviescolumns, en nog veel meer. Die popcultuur wordt daarbij idealiter vanuit allerlei hoeken bekeken: soms persoonlijk, soms maatschappelijk, soms weer helemaal anders.

Het idee achter het panopticon van Jeremy Bentham was verder dat mensen braver zijn als ze zich bekeken voelen. Ik heb niet de illusie dat wie dan ook zich ook maar iets aantrekt van mijn blogje, maar ik denk dat het idee zeker naar popcultuur te veralgemeniseren is: als makers weten dat er mensen kritisch kijken naar wat ze voortbrengen, zullen ze misschien zelf ook meer gaan nadenken over diversiteit, representatie en dergelijke.

Verder verandert er voorlopig weinig: ik ben nog steeds wel tevreden met het ontwerp, en ik ga vrolijk verder met het typen van mijn zondagse stukjes. Alle oude links doen het als het goed is nog gewoon, en je hoeft je bladwijzers niet te veranderen. Wel is er één grote verbetering voor de mensen die geen AdBlock gebruiken: als het goed is, is de site nu reclamevrij.

Is er iets dat je hier nog graag zou willen zien? Heb je wat (opbouwende) kritiek? Ik hoor het graag. Op naar de volgende honderd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s