Panpopticon

Popcultuur vanuit alle hoeken

Nog lang en gelukkig?

Een reactie plaatsen

saga15-coverVeel liefdesverhalen eindigen bij het samenkomen van de hoofdpersonen. In de wereld van de romance novel is er zelfs een afkorting voor: alles draait om de HEA, de “happily ever after”. Toch zijn juist de verhalen die verder durven te kijken, zoals de stripreeks Saga, vaak nog veel romantischer.

Alana en Marko, de hoofdpersonen uit Saga, zijn in sommige opzichten een interplanetaire Romeo en Juliet: de volken van Alana en Marko, bewoners respectievelijk van een planeet en de daaromheen draaiende maan, zijn bittere tegenstanders in een eindeloze oorlog. Ze ontmoeten elkaar doordat Alana een gevangenisbewaker is en Marko een van de gevangenen.

Die meet cute zien we echter pas na een tijdje. Het allereerste nummer van Saga opent een stuk later in de tijd: in de eerste twee bladzijdes bevalt Alana van haar dochter met Marko, Hazel. Veel rust krijgen niet voordat ze alweer moeten vluchten voor hun achtervolgers – alsof de stress van een baby nog niet genoeg is. Het duurt dat ook niet lang voordat er barstjes ontstaan in de relatie van Marko en Alana.

Zou Romeo and Juliet ook bekend staan als zo’n romantisch verhaal als de hoofdpersonen niet waren gestorven vóórdat ze de kans kregen om zich aan elkaar te ergeren? Het is geen geheim dat ik dol ben op romance novels. In veel reeksen figureert het gelukkige stel uit één roman in de marges van een volgende. Ze zijn dan altijd nog net zo ongecompliceerd gelukkig en verliefd. Dat is toch ergens een gemiste kans, want juist wat er gebeurt ná de oorspronkelijke verliefdheid, als het niet zo makkelijk meer is om de onvolkomenheden van de andere te negeren, kan heel romantisch zijn.

Één van de meest romantische films in die zin is Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Joel en Clementine zijn in die film ooit verliefd geworden. Het was niet genoeg: hun relatie kwam zelfs zo pijnlijk ten einde dat Clementine haar herinneringen aan Joel liet verwijderen. Uit wraak laat hij vervolgens ook zijn herinneringen aan haar weghalen. Toch worden ze, als ze elkaar opnieuw ontmoeten, wéér verliefd. Aan het einde weten ze exact waardoor hun relatie niet kan werken. En toch kunnen ze het niet laten om het nog een keer te proberen.

Saga heet niet voor niets zo – het kan nog jaren doorgaan. Of Alana en Marko aan het einde nog (of weer) samen zijn is nog maar de vraag. Er zijn zeker voldoende redenen te vinden waarom het een onmogelijke opgave is; een HEA zou ook niet bij de reeks passen. Ik kan het niet laten wat hoop te koesteren. Maar zelfs als het uiteindelijk niet lukt is het heldhaftige proberen al reuze romantisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s