Panpopticon

Popcultuur vanuit alle hoeken

De goodwill-economie

Een reactie plaatsen

SN 115 cover 400pxGisteravond was er in de Nieuwe Anita een flitsende fundraiser voor Schokkend Nieuws. Het was een groot succes: dankzij de vele donaties is het mooie blad waar ik zo graag voor schrijf in ieder geval voorlopig uit de brand.

Wat me vooral raakte was om te zien hoeveel mensen echt iets om het blad geven. Er waren meer mooie donaties in natura dan er geveild konden worden, bij de kassa deed niemand moeilijk toen het wisselgeld opwas, en er is ontzettend gul geboden. Ook de complimentjes – de meeste algemeen, maar ook een aantal persoonlijk – lieten maar weer eens blijken dat de tijd en moeite die we met z’n allen vrijwillig investeren in het maken van dit mooie blad niet tevergeefs is.

Zonder de goodwill die gisteren zo duidelijk te zien was kan een blad als Schokkend Nieuws tegenwoordig moeilijk bestaan. Maar we zijn niet de enige. Mensen laten betalen voor content is nog steeds lastig, een paar successen (Blendle) daargelaten. Dat is ergens ook wel logisch: er is gratis meer te vinden dan je ooit zou kunnen consumeren. Toch is het niet dat mensen niet bereid zijn geld uit te geven. De motivatie is alleen anders: mensen geven geld aan personen en publicaties die ze sympathiek vinden, in plaats van zich te laten leiden door wat ze willen zien, lezen, luisteren, enz.

Ik heb ook wel geld gegeven aan websites en initiatieven die ik sympathiek vind, zelfs als ik er ook gratis gebruik van kon maken. En ik ben niet de enige: wikipedia leeft van donaties, podcasts verdienen aan advertenties maar kunnen niet overleven zonder vaste donoren, en sommige mensen, zoals MovieBob (die een tijdje geleden werd ontslagen bij The Escapist) kunnen via donaties een heel prima maandsalaris bij elkaar scharrelen.

Er zijn om deze nieuwe vrijgevigheid in banen te leiden allerlei platforms opgezet, zoals Kickstarter en Patreon. Toch zie je dat de ideale vorm nog niet gevonden is. Kickstarter is bijvoorbeeld primair bedoeld – zoals de naam ook al toont – voor het opzetten van nieuwe dingen. Volgens die gedachte heb ik een jaar geleden ook gedoneerd aan de Kickstarter van Uncanny Magazine, een nieuw tijdschrift voor sciencefiction en fantasy, met zowel fictie als essays (en zelfs poëzie). De 25 dollar voor de eerste 6 nummers vond ik ook een heel schappelijke prijs*.

Maar nu, een jaar later, is er een nieuwe Kickstarter gaande… voor Uncanny Magazine, jaar twee. Weer 25 dollar voor 6 nummers. Ik twijfel, want uit jaar één heb ik tot nu toe pas twee nummers gelezen (die overigens wel vrij goed waren), en op deze manier lijkt het meer op een abonnementsstructuur dan op een Kickstarter. Als ik zou doneren zou het puur zijn uit goede wil tegenover het initiatief.

Schokkend Nieuws is nog niet uit de brand. Een structurele oplossing moeten we nog vinden – maar misschien betekent dat ook ons plekje vinden binnen de huidige goodwill-economie. Dat betekent een permanent onzeker bestaan. Maar het betekent ook keer op keer merken dat mensen je goed gezind zijn, en dat is zeker ook wel iets waard.

*pssst: Schokkend Nieuws is 25 euro voor 6 nummers – en die krijg je nog op papier ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s