Panpopticon

Popcultuur vanuit alle hoeken

Een lust voor het oog

Een reactie plaatsen

magic-mike-xxl-posterOp University College was er elk jaar een Ladies Night – mét mannelijke stripper. Vooraf kreeg ik advies van een oudere studente: “Tenzij je als rekwisiet gebruikt wil worden, zou ik niet vooraan gaan staan.”

De vrouwen in Magic Mike XXL lijken er geen enkel probleem mee te hebben om als rekwisiet gebruikt te worden; maarja, de mannen in MMXXL zijn ook wel veel aantrekkelijker dan de jongen van die Ladies Night, die ik me voornamelijk als overdadig geolied herinner. Channing Tatum is eigenlijk, met zijn grove gelaatstrekken, nog de minst knappe – tot hij begint met dansen, tenminste.

“Charming Potato”, zoals de website Pajiba hem altijd noemt, is de afgelopen tijd vergeleken met Gene Kelly. Dat is misschien iets teveel eer, maar qua fysieke uitstraling heeft Tatum wel iets van Kelly. Ze zijn allebei gespierde, atletische mannen die verbazingwekkend gewichtsloos kunnen lijken; ze scheppen allebei graag een beetje op, mét een knipoog naar het publiek.

Waarom ga je naar zo’n Ladies Night? Eigenlijk voornamelijk om te lachen en je als groep vrouwen verbonden te voelen. Echt sexy was de stripper niet, al had de situatie zelf wel een zeker soort spanning.

Waarom ga je naar een film als Magic Mike (XXL)? Omdat het sexy is? Zeker ten dele – de heupbewegingen van Tatum, Manganiello en de rest laten me zeker niet onberoerd. Maar als het alleen daarom ging, had ik net zo goed alleen kunnen gaan, en MMXXL is niet een film om alleen te kijken. Ik ging met een vriendin, die bovendien een fles rosé en twee bekertjes had meegesmokkeld. De eerste Magic Mike zag ik met haar en nog een vriendin, in een bomvolle zaal met – op één verdwaalde man na – alleen maar vrouwen, en dat was eigenlijk nog leuker. Een film als MMXXL is een ervaring die je wil delen, met de vrouwen in de zaal en de vrouwen op het scherm, joelend om het hardst.

De allure van de “male entertainers” in de film – en iets dat de stripper in het echt helaas niet uitstraalde – is dat ze plezier scheppen in het vermaken en verleiden van vrouwen. Vrouwen die in deze film ook nog eens van allerlei maten en kleuren zijn. In het echt doen mannen zelden hun best om puur door uiterlijk en beweging aantrekkelijk te zijn voor vrouwen, zeker niet als die vrouwen zelf niet volledig aan een zeker schoonheidsideaal voldoen. De aandacht die Mike, Ken, Tarzan, “Big Dick Richie”, Tito, Andre en Malik hebben voor hun klanten? Dat verleidt meer dan de welgevormde buikspieren en de pompende heupen.

Is Magic Mike XXL een goede film? Doet het er toe dat er eigenlijk geen plot of conflict te bekennen is? Eh. Uiteindelijk is dat van even weinig belang als het feit dat de jongens niet bepaald intelligentie uitstralen. Waar het om gaat is dat je Channing Tatum gelooft als hij zegt dat zijn god een zij is, en dat je na afloop giechelend – en een beetje in de stemming – met een vriendin een glas kan heffen op mooie mannen die goed kunnen dansen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s