Panpopticon

Popcultuur vanuit alle hoeken

Cumber-dromen

Een reactie plaatsen

otterBenedict Cumberbatch is verloofd. Nou zal je reactie daarop waarschijnlijk iets zijn in de trant van “Oh. Ok”, of wellicht “wie?” Maar van zekere regionen van het internet ontsteeg bij dit nieuws veel jammerlijk geklaag.

Cumberbatch is voornamelijk bekend geworden door de BBC-serie Sherlock. Hij is daar ook zeker goed in, en zijn Sherlock Holmes heeft een flinke dosis magnetisme: met zijn zwarte haar, zijn diepe stem en zijn sjaals kan je je goed voorstellen dat er mensen zich tot hem aangetrokken voelen.

Maar het internet is het internet, en de Cumberbatch-manie nam al snel lachwekkende proporties aan. Zijn fans – ze noemen zichzelf Cumberbitches; Benedict zelf geeft vanwege wat moeite met het woord bitch de voorkeur aan Cumbercollective – vullen tumblr na tumblr en lobbyen om hem tot “sexiest man alive” te bombarderen.

En dat voor een man die toch nog het meest wegheeft van een otter. Misschien is het wetenschappelijk te verklaren. Vorige week deed op internet een paper de ronde dat beweert te verklaren waarom anti-conformisten zo vaak op elkaar lijken. Benedict Cumberbatch is, met zijn ongebruikelijke naam en vreemde hoofd, het menselijk equivalent van hipsterkleding: net genoeg verwijderd van conventioneel aantrekkelijk om je alternatieve smaak goed mee te kunnen adverteren.

Chris Evans? Val jij dáárop? Nee joh, veel te standaard. Cumberbatch, die vind ík nou woest aantrekkelijk.

En dan is er nog het theatrale aspect dat ik meen te bespeuren. Nu ligt dat misschien ook aan de mensen die ik volg op twitter en waarvan ik de stukjes lees – daar zitten weinig standaard-tienermeisjes tussen. Maar in de tweets van Rainbow Rowell en de fantastische playlist (met maar liefst 114 nummers) die Nicole Cliffe naar aanleiding van de aankondiging in the Times samenstelde, zie ik vooral humoristische overdrijving.

Blijft de vraag waarom we überhaupt verliefdheden ontwikkelen op beroemdheden. Verliefdheden, bovendien, waar kennelijk toch een zekere schijn van realisme aan moet zitten, anders maakt een verloving natuurlijk geen bal uit. Het is dezelfde impuls die, als een beroemdheid uit de kast komt, vaak kreten van “zonde!” op doet gaan – terwijl het je kansen hoogstens verandert van minuscuul naar nog minusculer.

Het is denk ik dat beroemdheden zo verleidelijk voor ons worden verpakt. Voor ieder wat wils: een gevoelige dichter voor de een, een stoere gentleman voor de ander, een grapjas met een sixpack voor de volgende.

Ik heb ook wel eens dagdromen gehad over deze en gene – nooit over Cumberbatch natuurlijk, want ik ben wél echt origineel. Het komt echter vaker voor dat ik over personages fantaseerde dan over de acteurs die ze speelden: als tumblr op mijn vijftiende had bestaan, had ik wellicht wel een pagina aan Pacey Witter besteed.

Uiteindelijk zijn beroemdheden een leuke manier om erop los te dromen, ongehinderd door de werkelijkheid. Het wordt pas gevaarlijk als je de hoop ontwikkelt dat je echt een kans maakt, en oprecht overstuur bent dat Cumberbatch verloofd is. Maar reacties als deze laten zien dat het voor veel mensen eerder een spel is: kijken wie het grappigst sip kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s